Tarih: Pts Tem 19, 2010 12:26 pm Mesaj konusu: TASLAKTA BİZİM BÖLÜM YOK...SESİMİZİ DUYURMALIYIZ....
ÇEVRE GÖREVLİSİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI
TASLAKTA BİZİM BÖLÜM YOK...SESİMİZİ DUYURMALIYIZ....
Orman Endüstri Mühendisleri Dikkatine ;
Çevre Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan , 21.11.2008 tarihli Çevre Denetimi yönetmeliğine göre ; Orman Endüstri mühendisi çevre görevlisi olabiliyorduk.
Özel İşletmelerde (mobilya,kağıt,sunta,mdf,parke..vs.) çalışan biz Orman Endüstri Mühendisi , ISO 14001 çevre yönetim sistemini kurup işletebiliyorduk.sınava girerek başarılı olduğumuz taktirde , Çevre Görevlisi olarak ta çalışmaları yürütebiliyorduk.
Oysaki 28.06.2010 tarihinde yayınlanan çevre görevlisi taslak yönetmelikte , ziraat mühendisi,fizik,kimya,biyoloji mezunları olmasına karşın biz Orman Mühendisi - Orman Endüstri Mühendisleri yer almıyoruz.
Taslak yönetmelikte yer almak istiyoruz.
Gerekçe ve taslak yönetmelikler aşağıdadır.
21.11.2008 Resmi Gazete Sayı : 27061 tarih ile Çevre Orman Bakanlığından , Çevre Denetimi Yönetmeliği yayınlanmıştı. Bu yönetmeliğin Madde 4 / ğ maddesine göre , Çevre Görevlisi tanımı yapılmıştır. “ğ) Çevre görevlisi: Faaliyetleri sonucu çevre kirliliğine neden olan ve/veya neden olabilecek ve Çevre Kanununa göre yürürlüğe konulan düzenlemeler uyarınca denetime tâbi kurum, kuruluş veya işletmelerin faaliyetlerinin mevzuata uygunluğunu, alınan tedbirlerin etkili olarak uygulanıp uygulanmadığını değerlendiren, tesis içi yıllık iç tetkik programları düzenleyen tesiste veya çevre yönetim hizmeti veren firmada çalışan görevliyi, ” tanımlamaktadır.
Ve aynı yönetmeliğin Üçüncü Bölüm Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Görevlisinin Nitelikleri ve Görevleri
Tesis veya faaliyetlerde, tesis veya faaliyetlerin çevre yönetim birimlerinde veya yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarında çalışacak çevre görevlisinde aranacak nitelikler
MADDE 8 (22 Ekim 2009 tarih ve 27384 sayılı R.G.) – (1) Tesis veya faaliyetlerde, tesis veya faaliyetlerin çevre yönetim birimlerinde veya yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarında çalışacak çevre görevlisinin en az dört yıllık yükseköğretim kurumlarının mühendislik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden veya veteriner fakültesinden mezun olması zorunludur.
(2) Tesis ve faaliyetlerde veya yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarında çalışacak çevre görevlilerinin Bakanlıkça düzenlenecek çevre görevlisi eğitimine katılıp, eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olması zorunludur.
(3) Sınavda başarılı olanlara Çevre Görevlisi belgesi verilir.
(4) Çevre Görevlisi Belgesi olmayanlar, faaliyet veya tesislerde, çevre yönetim biriminde veya yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarında çevre görevlisi olarak çalışamazlar.”
Herhangi bir dört yıllık mühendislik bölümü mezunu çevre görevlisi , eğitim ve sınav sonunda işletmelerde çevre görevlisi olarak çalışabiliyordu.
Eski Yönetmelikte ‘ 21.11.2008 de yayınlanan Çevre Denetimi Yönetmeliği “ Taslak olarak ikiye ayrılmıştır. 1.Çevre Denetimi Yönetmelik Taslağı 2. Çevre Görevlisi Ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik Taslağı
Bir gerekçe yayınlanarak ;” Daha önceki Çevre Denetimi Yönetmeliği kapsamında çevre görevlisi olarak çalışacak kişilerin özelliklerinde mühendislik bölümlerinden mezun olmak şeklinde çok genel bir ifade kullanılmıştı. Hazırlanmış olan bu yönetmelik ile çevre görevlisi olabilecek mühendislik grupları net bir şekilde tanımlanmıştır.
15.06.2010 tarihinde Çevre Orman bakanlığından Çevre Denetimi Yönetmelik Taslağı yayınlandı.
Bu yönetmeliğin Madde 4 / g maddesine göre , Çevre Görevlisi tanımı yapılmıştır.“g) Çevre görevlisi: Faaliyetleri sonucu çevre kirliliğine neden olan ve/veya neden olabilecek ve Çevre Kanununa göre yürürlüğe konulan düzenlemeler uyarınca denetime tâbi kurum, kuruluş veya işletmelerin faaliyetlerinin mevzuata uygunluğunu, alınan tedbirlerin etkili olarak uygulanıp uygulanmadığını değerlendiren, tesis içi iç tetkik programları hazırlayan tesiste veya çevre yönetim hizmeti veren firmada çalışan görevliyi,” tanımlamaktadır.
Çevre Görevlisi Ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik Taslağında ise ;
Madde 4 / ç-d maddesinde “ç) Çevre görevlisi: Denetime tâbi tesis veya faaliyetler ile çevre danışmanlık firmalarında çalışacak Bakanlık tarafından belgelendirilmiş kişileri,
d) Çevre görevlisi belgesi (ÇGB):Çevre görevlilerine Bakanlık tarafından verilecek belgeyi, “
Aynı yönetmeliğin ; Madde 5/a maddesine göre Orman Mühendisliği – Orman Endüstri Mühendisliği yer almamaktadır.
Çevre görevlisinde aranılacak nitelikler
MADDE 5 – (1) Tesis veya faaliyetlerde, çevre yönetim birimlerinde veya yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarında çalışacak çevre görevlilerinde aranılacak nitelikler aşağıda verilmektedir.
a) En az dört yıllık üniversitelerin çevre mühendisliği, fizik mühendisliği, gıda mühendisliği, hidrojeoloji mühendisliği, inşaat mühendisliği, jeoloji mühendisliği, kimya mühendisliği, makine mühendisliği, metalurji mühendisliği, maden mühendisliği, ziraat mühendisliği, fizik, kimya veya biyoloji bölümlerinden mezun olmak ve Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda başarılı olmak,
b) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik Ek-2 listesi 7 nci başlığı altında sayılan faaliyet veya tesisler için, bu maddenin (a) bendinde sayılan bölümlere ek olarak veteriner fakültesinden mezun olmak, bu tesislerde sürekli istihdam ediliyor ve Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda başarılı olmak,
c) Bakanlık merkez ve taşra teşkilatının çevre yönetimi ve çevresel etki değerlendirmesi birimlerinde, bu yönetmeliğin 6. maddesinde belirtilen görev ve sürelerde çalışmış olmak,
d) Yüz kızartıcı suçlardan hüküm almamış olmak.
Biz özel işletmelerde çalışan kişiler olarak bu durumda , ISO 14001 sisteminde gerekli niteliği sağlamadığımız için , işsizliğin çok olduğu bu rekabet ortamında tercih edilmeyeceğiz. . Bizim yerimize bu işleri yapabilecek belgesi olan kişiler tercih edilecektir. Bizde Orman ürünleri işleyen sektörlerde çevre görevlisi çalışmalarımızı yapamayacağız. Aşağıda yönetmeliklerin , adresini bulabilirsiniz.
Taslak yönetmelikte endüstri Mühendisleri de olmadığı için , Endüstri Mühendisleri Odası Makine mühendisleri odası aracılığı ile taslak yönetmeliğe itiraz etmiştir.
Yönetmeliğe itiraz konusunda Orman Mühendisleri odasından destek beklemekteyiz.
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız